فهرست مطالب
ویلچر چیست؟
صندلی چرخ دار و یا همان ویلچر، وسیله کمکی بسیاری از افرادی توان خواه، سالمندان و بیماران است. این وسیله هم به عنوان وسیله ای خانگی و قابل استفاده شخصی و هم به عنوان وسیله ای عمومی در بیمارستان ها و مراکز پزشکی استفاده میشود.
اگر قصد خرید ویلچر دارید اما در میان انبوهی از مدلها و برند های مختلف، انتخاب برای شما سخت است، ما در مقاله امروزمان قصد داریم تا به راهنمایی و بررسی نکات مهم در انتخاب و خرید یک ویلچر بپردازیم.
چه افرادی نیازمند استفاده از ویلچر هستند؟
افراد توان خواه، سالمندان، معلولان و بیماران قطع عضو و به طور کلی کسانی که در جابه جایی و حرکت برای به انجام رساندن اعمال روزمره خود با مشکل مواجه هستند، نیازمند استفاده از ویلچر هستند، البته باید توجه داشت که هر گروه نیازمند ویلچر مناسب و بهینه شده میباشد و قرار نیست تمام انواع ویلچر ها مناسب برای تمام گروه ها و تمام سنین باشد. ویلچرهای ساده عموماً برای افرادی مناسب است که خودشان توانایی حرکت دادن آن و حفظ تعادل را دارند. ویلچرهای برقی برای افراد ناتوان مناسب هستند که خودشان نمیتوانند صندلی چرخدار را حرکت دهند.
آیا نیاز به مراجعه، معاینه و نسخه پزشک برای خرید ویلچر هست؟
به طور کلی نیازی به مراجعه، معاینه و یا نسخه پزشک برای خرید ویلچر نیست. مگر در شرایط خاص مانند بیمارانی که نیازمند استفاده از نوع خاصی از ویلچر به غیر از ویلچر های معمولی(نوع سوم ویلچر هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم)هستند و نیاز است تا ویلچر آنان امکانات و ویژگی خاصی داشته باشند، بهتر از قبل از خرید ویلچر با پزشک خود مشورت کنند.
البته اگر امکان استفاده از خدمات بیمه ای و حتی توزیع ویلچر رایگان توسط ارگان های دولتی وجود داشته باشد و شما قصد داشته باشید از این امکان استفاده کنید، به احتمال زیاد نیازمند نسخه پزشک برای تهیه رایگان و یا بیمه ای ویلچر هستید.
انواع ویلچر بر اساس کاربرد
ویلچر ها بر اساس کاربرد به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
ویلچر های دستی ساده
ویلچر های دستی ساده، نوعی از صندلی های چرخ دار هستند که برای حمل و نقل افرادی که قادر به راه رفتن نیستند، استفاده می شوند. این ویلچر ها با نیروی بدن یا توسط فرد دیگر حرکت می کنند و از جریان برق استفاده نمی شوند. ویلچر های دستی ساده، معمولاً دارای چهار چرخ (دو چرخ بزرگ در عقب و دو چرخ کوچک در جلو)، تشک نشستن، زیر پایی، دستگیره و ترمز هستند. در صورت تمایل به خرید ویلچر دستی ساده از رادین درمان، بر روی این لینک کلیک کنید.

ویلچرهای دستی مناسب استفاده در منزل
این نوع از ویلچرها، چرخ های مخصوص برای حرکت بهتر در منزل بر روی فرش و موکت دارند و به طور کلی برای کنترل بهتر هنگام استفاده در منزل طراحی شده اند.
ویلچرهای دستی مخصوص حمام
ویلچرهای مخصوص حمام، نوعی ویلچر هستند که برای استفاده در فضای خیس و تر طراحی شده اند. این ویلچرها معمولا دارای چرخ های کوچک، صندلی ضد آب، لگن جهت اجابت مزاج و دستگیره های قابل تنظیم برای حمایت از کاربر هستند. ویلچرهای مخصوص حمام به کاربران کم توان یا سالمند کمک می کنند تا به راحتی بتوانند در حمام یا توالت به نظافت شخصی خود بپردازند .
برای خرید ویلچر مخصوص حمام از رادین درمان کلیک کنید.

ویلچر های مخصوص کودکان
این نوع از ویلچرها برای استفاده کودکان شخصی سازی شدهاند. معمولا سبک و قابل تنظیم به اشکال گوناگون هستند تا با رشد کودک سازگار باشند و همچنان بتوان از آن ها استفاده کرد.
ویلچر های پله رو
ویلچر پله رو نوعی دیگر از ویلچر است که توسط آن افراد توانخواه را میتوان از پلههای آپارتمانها و یا محلهایی که ویلچر معمولی را نمیتوان از آن بالا برد مورد حمل قرار داد.


ویلچر های برقی
ویلچر برقی ویلچری است که از طریق باتری های شارژی و با قدرت موتور الکتریکی حرکت می کند، ویلچر برقی دارای صفحه کنترلی است، موتوری که در این بخش تعبیه شده امکان افزایش یا کاهش سرعت و تغییر جهت ویلچر را برای افراد ناتوان فراهم می کند.
یکی از مزایای این نوع از ویلچرها عدم نیاز به نیروی ماهیچه و دست برای به حرکت درآوردن آن ها است.
یکی از بزرگترین معایب این نوع ویلچرها هم میتوان وزن زیاد و تقریبا غیرممکن بودن جابه جایی خود ویلچر توسط وسایل نقلیه اشاره کرد.
ویلچرهای سبک وزن/تاشو
ویلچرهای تاشو نوعی از ویلچرهایی هستند که قابلیت جمع شدن و حمل آسان را دارند. این ویلچرها مخصوصا برای کسانی مناسب هستند که نیاز به جابجایی بین خانه، محل کار، ماشین و غیره دارند. ویلچرهای تاشو معمولا سبکتر از ویلچرهای ثابت هستند و در فضای کمتری جا میگیرند. بعضی از این ویلچرها همچنین قابل تنظیم بوده و امکان تغییر زاویه پشت، صندل، چرخها و زیرپای را فراهم میکنند .
خرید کدام نوع ویلچر، مناسب تر است؟
فاکتورهای زیادی در انتخاب از بین این سه گروه تاثیر گذار هستند ولی در درجه اول، نیاز بیمار بسته به شرایط جسمی و توانایی ها، ازمهم ترین معیار انتخاب از بین این سه گروه میباشد. اما به طور خلاصه در موارد زیر درمورد هر کدام از دسته بندی ها توضیحی ارائه شده:
- برای بیمارانی که مشکل حاد نداشته و زندگی روزمره آنان چندان به استفاده از ویلچر وابسته نیست (مانند سالمندان با شرایط جسمی بهتر) استفاده از ویلچرهای معمولی دستی کفایت میکند. همچنین این نوع از ویلچرها حمل و نقل آسانتری دارند و معمولا تاشو هستند. اگر به همراه داشتن ویلچر در صندوق عقب ماشین و در مسافرت ها برایتان اهمیت بالایی دارند، میتوانید از این نوع ویلچر ها استفاده کنید.
- برای بیمارانی که از توانایی های حرکتی کمتری برخوردار هستند و راحتی و سرعت استفاده برای آنان مهم است، استفاده از ویلچرهای برقی پیشنهاد میشود. این نوع ویلچرها نیازمند استفاده از انرژي ماهیچه برای به حرکت درآوردن نیستند و تنها نیاز است تا بیمار با استفاده از اهرم کوچکی که به راحتی قابل دسترس بیمار است، هدایت شود و به حرکت درآید. این ویلچرها دارای باتری و نیازمند شارژ هستند.
- و برای بیماران خاص تر که دارای آسیبهای شناختی و جسمی شدیدتر هستند به گونه ای که هنگام حرکت همواره شخصی دیگر باید آنان را همراهی کند و خود به هیچ وجه قادر به راندن ویلچر نیستند، ویلچرهای نوع سوم پیشنهاد میگردد.
ویژگی ها و نکاتی که هنگام خرید ویلچر باید در نظر گرفت:
۱– راحتی در استفاده
قطعا ویژگی اولی که باید هنگام خرید یک ویلچر در نظر گرفت، راحتی استفاده از آن است، ویلچرها برای کمک به بیمار شما طراحی شده اند و باید نهایت آرامش و راحتی در هنگام استفاده را برای استفاده آنان فراهم کنند، اگر ویلچر به گونه ای باشد که بیمار اذیت شود و یا احساس ناراحتی کند، بیشتر از حل مشکل، مشکلات جدیدی برای بیمار شما ایجاد میکند.
اصلی ترین و تاثیر گذار ترین بخش ویلچر صندلی آن است. جایی که بیمار بر روی آن مینشیند و بهتر است بر اساس نیاز بیمار انتخاب شود، برخی از انواع ویلچر ها دارای بالشتک های مخصوصی هستند که فشار وارد شده بر کاربر را در طولانی مدت کاهش میدهند.
۲– در نظر گرفتن وزن ویلچر و قابلیت جابه جایی توسط وسایل نقلیه
یکی دیگر از موارد مهم که باید در هنگام خرید ویلچر در نظر بگیرید، وزن ویلچر است، برخی ویلچر ها به طور خاص برای آسانی جابه جایی توسط وسایل نقلیه طراحی شده اند و طبیعتا وزن کمتری دارند.
۳– در نظر گرفتن ارتفاع صندلی ویلچر
ارتفاع صندلی باید با قد کاربر متناسب باشد. بهطور متوسط طول صندلی بیشتر ویلچر ها بین ۲۰ تا ۲۱ اینچ (حدود ۵۰ تا ۵۳ سانتیمتر) است. این بلندی برای کاربرانی با ۵ فوت قد (۱۵۲ سانتیمتر) یا بیشتر مناسب است. اگر ویلچر خیلی بلندتر از قدتان باشد، هدایت و کنترل آن برایتان دشوار خواهد بود و از راحتی استفاده از آن خواهد کاست.
۴– اهمیت ترمز های ویلچر
ترمز های ویلچر ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند، به طور کلی دو نوع ترمز در ویلچر ها وجود دارد، در ویلچر های دستی معمولی ترمز هایی در اطراف آن قرار گرفته که برای حرکت نکردن ویلچر در شیب ها و کنترل ثابت نگه داشتن ویلچر، وقتی که آن را جایی نگه داشته اید، به کار میرود،(دقیقا مانند ترمز دستی ماشین ها)
نوع دیگری از ترمز ها وجود دارد که اغلب در ویلچر هایی به کار میرود که حتما باید توسط فرد دیگری هدایت و رانده شود و استفاده از آن توسط خود بیمار ممکن نیست،اهرم این نوع از ترمز ها در نزدیکی دسته ها قرار گرفته است. کاربرد این ترمز ها برای کنترل بهتر و کند شدن سرعت ویلچر در هنگام حرکت در سراشیبی و سربالایی هاست.